Acció a l'aula. Proposta 5
IINTRODUCCIÓ A L'ACTIVITAT
Per tal que l'alumnat pugui prendre consciència de l'eficàcia de l'art gràfic a l'hora de retratar alguns aspectes de la societat, és important que s'obri un procés de reflexió sobre alguns exemples; perquè puguin vincular els conflictes presents en les seves societats amb les obres dels diferents autors proposats. Aquest vincle és el component més important a l'hora de garantir que l'aprenentatge arreli i cobri senti.
QUÈ US PROPOSEM?
L'activitat consistirà en obrir un espai de reflexió al voltant de l'humor gràfic com a forma de crítica social, per a tot seguit incentivar la creació d'humor gràfic per part del propi alumnat. Analitzeu i reflexioneu al voltant de les obres d'alguns humoristes gràfics. Aquí en teniu una tria però també podeu animar els/les alumnes a portar autors o revistes d'humor gràfic que els interessin. Us proposem algunes preguntes per iniciar el debat i animar la reflexió.
COM HO PODEU FER?
Enfronteu-vos a l'enemic amb llapis i humor. Comenceu per identificar algun dels monstres, enemics, pors o preocupacions que tingueu. Poden ser personals o més generals, que afectin un conjunt de persones, o el barri, o el país, o tota la humanitat. Per exemple, el monstre del patriarcat, del bullying, el futur, o aquell professor que ens posa nerviosos, o la xocolata perquè ens resulta irresistible... Us podeu organitzar en grups petits o treballar de manera individual, depèn del grup i dels temes escollits, decidiu-ho un cop hagueu definit els temes.
Un cop identificada la por l'enemic, es tracta de deixar anar la creativitat i posar en pràctica el recurs de l'humor perquè ens permeti riure'ns-en, relativitzar-lo i donar noves visions de la situació. Aquí teniu algunes consideracions i idees que podeu tenir en compte:
- Podeu convertir el vostre enemic/por en una caricatura, tant si és una persona com si és un concepte, penseu en quins en són els trets més característics i exagereu-los. Feu l'esforç de pensar de quina manera s'identifica aquella persona o aquella idea, com en podeu retratar l'essencial.
- Penseu en termes de contraris, si per exemple la por de la que ens volem riure és "la soledat" exagereu el que significa estar en companyia d'altres. Aquesta estratègia pot servir per distanciar-nos-en i trobar una manera còmica de parlar del tema.
- Els humoristes gràfics utilitzen sovint el recurs de la vinyeta, és a dir de fer una petita narració, la divisió en vàries escenes us permetrà que hi hagi un diàleg entre personatges o una certa continuïtat.
- Sigueu crítics però respectuosos, l'humor, la sàtira, la provocació són sempre un mitjà, no l'objectiu. Us han de servir per cridar l'atenció sobre un tema, i un cop captada, ens ha de transmetre un missatge.
Finalment, us recomanem penjar totes les creacions en un lloc visible del centre ja que sovint tenim monstres compartits, i quan es col·lectivitzen també es fan més petits.