Davallament de Crist als Llimbs

Print
Ubicació: 
Sala 27
Artistes / Creadors / Autoritats: 
Bartolomé Bermejo
Còrdova, cap a 1440 – Barcelona, cap a 1501
Etiquetes museu: 
Etiquetes socials: 
  • Martiri de sant Cugat
Descripció:

La taula del Davallament de Crist als Llimbs és un dels quatre compartiments conservats d’un retaule dedicat a Crist, obra de Bartolomé Bermejo, pintor cordovès que va desenvolupar la seva tasca coneguda a la Corona d’Aragó. L’obra de Bermejo, caracteritzada per un realisme mancat d’idealitzacions, incorpora algunes novetats de la pintura nòrdica, com l’ús de l’oli com a aglutinant, que substitueix el tremp d’ou.

Sembla que les quatre pintures formaven part d’un mateix retaule dedicat a Crist Redemptor. El martiri, la mort i la resurrecció posen en valor el simbolisme d’un sacrifici destinat a alliberar la humanitat de les accions pecaminoses. Aquestes obres es documenten a París el 1898, a la col·lecció del pintor Sáenz de Tejada. A la seva mort, José Muñoz Ortiz les adquireix i les ven el 1914: dues al Museu d’Art i d’Arqueologia de Barcelona, gràcies a la mediació de Salvador Sanpere i Miquel, i dues a Teresa Amatller i Cros, amb la intervenció de Josep Gudiol.

Les altres taules del conjunt es poden veure també exposades al museu: Resurrecció, Entrada al Paradís i visió del Crucificat i Ascensió.

Resurreció Second Canvas

Pintura

Cap a 1474-1479

89,5 x 69,5 x 2,5 cm

Adquisició, 1914

Núm. del catàleg: 

015872-000

Compartiment d'una predel·la d'un retaule Al MNAC es conserva una altra taula del mateix conjunt, amb la Resurrecció de Crist, i dos més, Entrada al Paradís i visió del Crucificat i l'Ascensió, procedeixen de la col·lecció de l'Institut Amatller d'Art Hispànic (Barcelona).
Oli i daurat sobre fusta
Segle: XV
Tema: Religió
Bartolomé Bermejo - Davallament de Crist als Llimbs - Cap a 1474-1479
Davallament de Crist als Llimbs
Bartolomé Bermejo - Davallament de Crist als Llimbs - Cap a 1474-1479 [1]
Davallament de Crist als Llimbs [1]
Bartolomé Bermejo - Resurrecció - Cap a 1474-1479 [1]
Resurrecció [1]