Cycles et Automobiles Legia

Print
Ubicació: 
Obra no exposada
Artistes / Creadors / Autoritats: 
Georges Gaudy
Sint-Joost-ten-Node, 1872-1940
Etiquetes museu: 
Etiquetes socials: 
  • Esport
Descripció:

En primer terme, s’observa la presència d’una figura femenina que, malgrat vestir una indumentària esportiva, transmet una imatge d’elegància i sofisticació, dues de les característiques que defineixen una determinada tipologia i estètica d’època. L’estil art nouveau, del qual el cartell de Gaudy és deutor, palesa la influència de l’estampa japonesa, visible en l’absència de l’ús de la perspectiva per donar la sensació de profunditat espacial.

També és perceptible la utilització d’un traç molt marcat per perfilar la silueta de la dona, com un recurs que evoca la tècnica cloisonné, utilitzada en el treball de l’esmalt. Totes aquestes referències visuals ens emmarquen el cartell en el context de finals del segle XIX, un període en el qual es produeix un fenomen de difusió i internacionalització del moviment modernista.

Al capdavall, Bèlgica es converteix en un dels principals centres d’irradiació d’aquest repertori i el cartell es transforma en un dels instruments més útils per a la comunicació del missatge publicitari. En aquest sentit, tant la bicicleta, com l’automòbil, esdevenen dos motius molt visitats per tots els cartellistes de l’època, atès que, com en aquest exemple, arreu d’Europa comencen a proliferar les fàbriques dedicades a la producció d’ambdós mitjants de locomoció. Ara bé, l’autor publicita la marca buscant un cop d’efecte que consiteix a contrastar la convivència del mitjà antic, representat per la bicicleta, amb el nou, representat per un automòbil descobert, ocupat per una parella dibuixada en una mida molt inferior a la de la ciclista que els observa amb una certa actitud de superioritat i displicència, mentre contempla la irònica imatge d’un vehicle que es desplaça amb una sorprenent lentitud, malgrat anunciar l’arribada d’un nou temps en el qual la màquina automobilística esdevindrà una de les icones més populars i conegudes perquè arribarà a assolir una velocitat insospitada.

L’autor del cartell, el pintor i cartellista belga Georges Gaudy, va destacar per la seva especialització en la realització d’aquest tipus de produccions, fins al punt que tots els seus cartells que formen part de la col·lecció del Museu Nacional d’Art de Catalunya tenen a veure amb la publicitat de fàbriques de bicicletes i automòbils.

Aquesta obra està seleccionada per al projecte «Partage Plus – Digitising and Enabling Art Nouveau for Europeana»

PartagePlus

 

Cartell

1898

95,2 x 64,2 cm

Adquisició de la col·lecció Plandiura, 1903

Núm. del catàleg: 

000099-C

Litografia en color sobre paper
Segle: XIX
Tema: Gènere i societat
Georges Gaudy - Cycles et Automobiles Legia - 1898
Cycles et Automobiles Legia